menu

Games / Developers / Square (Soft/Enix)

zoeken in:
avatar van sxesven
Nog fans van deze geweldige developer hier? Ik ben nog niet veel fans van (turn-based) RPG's tegengekomen hier, maar die moeten er toch vast wel zijn. Square is in ieder geval wat mij betreft heer en meester op dit gebied. De lijst fantastische games van hun hand is toch ongeëvenaard. Een kleine opsomming:

Chrono Trigger & Cross
Kingdom Hearts 1 & 2
Final Fantasy serie
Mana serie
Vagrant Story (licht underrated)
Dragon Quest serie

Dus: nog meer fans? Favorieten uit de Square stal? Persoonlijk vind ik bijna al hun games erg tof, maar Chrono Cross, Trigger en Kingdom Hearts zijn toch mijn favorieten. De Final Fantasy serie heb ik altijd erg tof gevonden (met ook prachtige soundtracks, nog zo'n sterk punt van Square), maar de random battles vond ik daar soms wat op de zenuwen werken. Bovendien waren niet alle games in de serie even goed: Mystic Quest en VIII vond ik vrij zwak.

avatar van Justinx
Een fan is misschien een groot wordt, maar je kan er niet omheen te zeggen dat Square geen geweldige developer is geworden. Ik moet persoonlijk helemaal niets hebben van turn-based rpg's, maar ook normale rpg's speel ik niet zo vaak. Ooit ben ik begonnen aan een demo van Final Fantasy, maar dat is er allemaal zo bovenop gegooid wat betreft menu-tjes en allemaal van dat soort dingen. Laat mij maar gewoon lekker spelen, rondhuppelend door de wijde met hier en daar een bad-guy die ik voor mijn rekening moet nemen. Geen gedoe met potions creeeren en bepaalde krachten aanmeten - zeker niets voor mij. Waar ik Square vooral voor bewonder is voornamelijk de Kingdom Hearts-franchise. Begrijp me overigens niet verkeerd als ik zeg dat ik Final Fantasy niet interessant vind - het zal ongetwijfeld een beste game zijn. Maar Kingdom Hearts is dus mijn persoonlijke Square-favoriet. Voor nummer 1 natuurlijk. Ik heb serieus een hondertal uren besteed om die game helemaal uit te spelen. Nummer 2 vond ik in de tweede instantie wat tegenvallen. Het was toch iets te makkelijk en vrijwel alles werd je in de schoot geworpen. De clue's waarnaar je nog zo goed moest zoeken in het eerste deel, liggen in het tweede deel bijna bloot. Minpuntje, maar ook het tweede deel is verre van slecht te noemen en ik heb hier dan ook zeker veel plezier aan gehad. De combinatie van Final Fantasy en Disney vind ik erg leuk. Toppertje - waarschijnlijk mijn enigste RPG.

avatar van sxesven
Ja, de aversie tegen zulke uitgebreide battlesystemen kan ik soms wel begrijpen. Zo vond ik die bij FFVIII ook totaal niet te verteren. Het kan ook té. Het battlesysteem van Chrono Cross is bijvoorbeeld een verademing; het is (met veel gemak) snel, efficiënt en effectief in te richten, en bovendien is er de optie al je aanvallen automatisch in je grid te allocaten. Dan is er dus geen sprake van een uitgedachte strategie o.i.d., maar het bespaart degenen die er niet van houden zulk spul volledig uit te denken wel een hoop tijd en bezorgt ze veel meer spelplezier. Chrono Cross zou je overigens misschien best wat kunnen vinden; het is wel vergelijkbaar met FF in opzet, maar heeft bijvoorbeeld on-screen enemies (i.p.v. random battles), optionele automatische grid allocation, en is verder echt tot in de puntjes verzorgd (fenomenale graphics, prachtig verhaal, wonderschone soundtrack). Onbegrijpelijk dat deze game nooit in Europa is uitgebracht.

Wat Kingdom Hearts betreft ben ik het verder volledig met je eens; hij bekleedt niet voor niets een tweede (gedeelde eerste, wellicht) plaats na (met) Chrono Cross in mijn top 10. Het spelplezier wat ik eraan beleefd heb is echt vrijwel ongeëvenaard. Bijna geen enkele game heb ik zo gelééfd als Kingdom Hearts. Echt alles eraan klopt ook. Fantastisch level design, briljant character design (de combinatie nieuwe characters en stock characters uit de Disney en Square stallen werkt zó ongelooflijk goed), uitstekend actief en intuïtief battlesysteem, prachtig verhaal (ik kan er heus best eens een traantje bij wegpinken) en zo'n schitterende soundtrack van de hand van Yoko Shimomura, niet te bevatten. Perfect gekozen themesong ook, evenals voor deel 2. Over deel 2 was ik over het algemeen ook iets minder enthousiast. Hoewel die op veel gebieden ook zeker goed scoort, was 'ie inderdaad iets te makkelijk; een game die je bijna passief speelde. Overdaad aan cutscenes ook. Desalniettemin wel nog steeds een gamebeleving die weinig andere games kunnen evenaren, maar toch geen match voor deel 1.

avatar van KoenR


Ik wil niet weten hoeveel tijd ik vroeger in Final Fantasy werelden heb doorgebracht, en dan voornamelijk in de oude delen. Ook van Kingdom Hearts heb ik destijds genoten. Deel 2 heb ik vrij recent nog een tijdje gespeeld, maar die kon me toch een stuk minder boeien. Maar de liefde voor én RPG's (/games in het algemeen) én (vooral) Disney is dan ook wel een stukje minder geworden. Al blijft de combinatie van personages wel een van de grootste pluspunten.

De titel voor zwakste FF-deel gaat bij mij trouwens met afstand naar X-2, daar kon ik echt niks mee. Verder niets dan lof voor Square, hebben me vroeger flink wat uurtjes binnen gehouden.

avatar van Wade Wilson
Ik durf niet eens meer na te gaan hoeveel uren ik vroeger heb besteed aan het spelen van Square games (FF Tactics al zeker +200 uur).
FFIV en VI op de SNES zijn voor mij nog steeds de beste uit de hele serie. Ben nooit echt fan geweest van de latere FF games op de PS en PS2.

Ik heb ook nog zeker 2 jaar FFXI online gespeeld, maar raakte wat gefrustreerd omdat je daar nooit eens iets kon doen zonder eerst uren te besteden aan het zoeken van een groep, en dat alle Japanners, Amerikanen en Europeanen op dezelfde server zaten.
Ben toen maar overgestapt op WoW, waar dat stukken beter geregeld is.

Arkadi
Inmiddels 3 jaar bezig met FFx1 online en ben zeer tevreden over wat Square allemaal doet om het speelplezier er in te houden.

avatar van Tsjo-Wi
Square

Alle Final Fantasy delen zijn briljant. Heb ook deeltje XII uitgespeeld en heb die game nu al meer dan 100 uur gespeeld. Mijn favoriet blijft trouwens deel X. Dat verhaal, de characters, de muziek, de voice-acting

Maar Dragonquest en Kingdom Hearts zijn ook geweldig natuurlijk. Square is denk ik wel een van mijn favoriete developers.

avatar van Starmaster501
FFXII is meesterlijk! ben nog maar 26 uur bezig en ben nog bij elder wyrm waar ik niet verder kom. FFX is ook cool. X-2 vond ik bagger schijt en alles wat erop lijkt.

misterwhite
Final Fantasy
Ben erg verslaafd!

Vooral aan deeltje VII.

avatar van Starmaster501
Haha lees nu dat bericht van mij terug. Ik noem FFX-2 bagger schijt en alles wat erop lijkt.
Geen idee waarom ik dat toen zei maar da's niet zo.

YouTube - Final Fantasy XV E3 2013 Trailer - E3 2013 Sony Conference

Als ik dit zo zie krijg ik er best zin in. Geen turn based deze keer zo te zien en dat is op zich iets wat ik persoonlijk alleen maar toejuich. Die random encounters zijn niet meer van deze tijd.

Al zijn er ongetwijfeld puristen die daar toch anders over denken.

YouTube - KINGDOM HEARTS III - D23 Expo Japan 2013 Trailer

En dit ziet er ook wel leuk uit natuurlijk.


avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
Aha, dat verklaart gelijk die aggressive takedown policy van laatste tijd...

avatar van centurion81
centurion81 (moderator)
Goed punt, link had ik nog niet gelegd!

Gast
geplaatst: vandaag om 12:28 uur

geplaatst: vandaag om 12:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op GamesMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.