menu

Platforms / Overigen / Google Stadia

zoeken in:
avatar van Ajax&Litmanen1
Uitleg over gamen met Stadia

Google heeft vanavond een nieuw platform voor games aangekondigd. Met het zogenaamde Stadia kunnen gamers via de cloud gamen, waardoor spelers nieuwe games meteen kunnen spelen. Zonder spelcomputer of pc.


Ik vind dit echt vreselijk gaaf klinken zeg. Helemaal als je bedenkt dat een dure console kopen hierbij misschien wel een stuk minder belangrijk zal worden. Maar ook het overal gamen klinkt aansprekend.

avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
GDC 2019 Trailer:De rest van de presentatie...

avatar van mrdig
Cloud gaming services zijn natuurlijk niet nieuw (Geforce now, Onlive, Playstation Now, Gaikai, etc..) maar dat een reus zoals Google zich op deze markt gaat begeven is zeker interessant. De combinatie/integratie met Youtube is ook krachtig natuurlijk. Ook start Google dus een eigen game studio en komen er blijkbaar exclusives naar Stadia. Interessant.

Dat dit de toekomst is, is duidelijk, maar momenteel heb ik met dit soort diensten nog wel vraagtekens:
- latency / input lag?
- offline gamen kan dus niet meer?
- hoezo for everyone, lang niet iedereen op de wereld heeft stabiel en snel internet
- krijgen we persoonlijke ads tijdens het gamen? Moet een reus zoals Google nu ook al de gaming markt domineren?
- bezit je nog wel een game? Stadia haalt een game offline en je kan het dus nooit meer spelen..

Ach ja we gaan het zien, Xbox gaat nl ook al die kant op met Project xCloud (xbox live anywhere) en zullen ze na dit nieuws van Stadia alleen maar sneller willen lanceren. Major Nelson verwelkomt Stadia in elk geval: Twitteravatar van Sinner
Ja doei. Ik koop er eentje en werp hem meteen de prullenbak in. Aan zo'n zooi heb ik niks. Ik zie de eerste maanden ook niets dan problemen. Zit je zonder internet of met een slechte verbinding? Zwaai maar met je handjes dan. Werkt het streamen niet optimaal of liggen de servers plat. Hetzelfde probleem. Worden de games gerouleerd of niet? Doei doei. Tevens moet voor de nieuwe games ook nog eens betalen. Betalen? Voor iets dat ik dus NIET bezit of kan downloaden? Nee dus. Dag Google Stadia. Ik schat trouwens toch dat de meeste personen gewoon bij Sony of Nintendo of heeeeeeel misschien Microsoft blijven.

Overigens als ook die drie overstappen op eenzelfde streaming model, zonder mogelijkheid tot opslag blijft het bij mij gewoon bij de PC in de toekomst. Gebeurt daar toevallig hetzelfde (dacht het niet) - dan stop ik ook gewoon met gamen en graaf ik gewoon verder in die 2000 of zo games die in nog in doosjes of digitaal heb rondslingeren.

avatar van legian
Sinner schreef:
Ja doei. Ik koop er eentje en werp hem meteen de prullenbak in.

Dat lijkt me toch zonde van het geld .

Begrijp je commentaar wel en je hoort en leest dit soort reacties veel. Denk alleen niet dat je er aan gaat ontkomen. Hoewel het waarschijnlijk nog wel eventjes gaat duren voordat het volledig is overgegaan naar streaming. Hier zullen we niet zo snel problemen hebben maar lang niet overal ter wereld is er een sterke internet verbinding. En daar willen ze de games natuurlijk ook aan de man brengen.

Tegelijkertijd heb ik games alleen nog maar digitaal. Dus voor mij persoonlijk veranderd dit weinig qua eigenaar zijn. Vind het heerlijk om geen doosjes meer op te moeten bergen, discs te moeten wisselen en zoeken in welk doosje de goeie zit. , maar goed dat is weer een andere discussie.

Toch vind ik dit een interessante ontwikkeling. Het artikel op Tweakers gaat er wat dieper op in. Maar als ik het zo lees zijn de vragen die staan met betrekking tot latency en het daadwerkelijk functioneren nog niet beantwoord. Nu voornamelijk de prijs, de games en release datums. Ben benieuwd hoe goed het gaat aanslaan, helemaal nu Microsoft ook die kant op gaat. Van Sony en Nintendo verwacht ik dat ze hier wat achteraan zullen hobbelen en eerst de katten uit de boom kijken eigenlijk.

Waar ik eigenlijk het meest bang voor ben is dat google na een paar jaar de stekker uit het project trekt omdat het niet het gewenste doel opbrengt. Kijk naar hoeveel moeite Xbox er insteekt om de gamers weer mee te krijgen na hun Xbox One launch debacle. Google moet zich wel bewust zijn dat er veel tijd en energie in gaat zitten om een goeie en trouwe player base te krijgen. En nog meer moeite om die vast te houden. En ik betwijfel of ze daar echt voor willen gaan. Hoeveel programma's en ideeën hebben ze opgestart om enkele jaren later weer te cancellen..

avatar van Sinner
legian schreef:
Tegelijkertijd heb ik games alleen nog maar digitaal.


MAAR je hebt ze wel. Je kan ze op je harde schijf pleuren van welke console je ook gebruikt momenteel. Dat is bij streamen toch weer een heel ander geval. Wordt het delisted en wil je het nogmaals spelen dan is het pech, jammer dan. Kijk naar bijvoorbeeld het hele Telltale debacle - momenteel worden er blijkbaar games op delisted (op GOG) en wordt er aangerade ze nog zo snel mogelijk te downloaden vooraleer ze niet meer te verkrijgen zijn. Bij streamen loop je dat risico nog veel meer. Ach. Misschien loop ik wel heel erg achter op de trend - maar dat gaat me gewoon te ver. Digitaal (Steam bvb) ben ik absoluut een fan van, maar dit zie ik helemaal niet zitten.

avatar van Rujar
Deze dienst is alleen bedoelt voor multipayer games. Zeker omdat je in theorie met duizende aan een spel kan deelnemen. En dit soort games zijn sowieso na een tijd niet meer speelbaar. Dus dat je de game fysiek niet meer in bezit hebt vind ik onbelangerijk.

avatar van legian
Sinner Klopt, dat is ook een van de redenen dat ik de games liever koop dan via Gamepass of Xbox Gold binnenhaal. Maar als ik al mijn games wil opslaan met alle patches, updates en dlc dan heb ik nog wel wat extra schijven nodig...
Echter heb ik ook nog wel wat games voor de pc liggen van jaren geleden. Tijdje terug eens geprobeerd die te installeren. Dat ging nog wel maar daarna bleek dat ze op windows 10 niet meer werkte. Dus ook die optie is niet heilig.

Of je achter loopt op de trend? misschien, maar of dat erg is? Juist die kritische blik missen we nog wel eens. En gezien de ontwikkelingen de afgelopen jaren in de game industrie mogen we best wel wat kritischer zijn. mijzelf incluis.

Ik zie mijn neefje en nichtje straks al gewend zijn aan lootboxes, streamin abbo's, volle pond betalen voor halve games die je dan nog niet eens bezit. Ik weet niet of we dat vooruitgang moeten noemen. Tegelijkertijd vind ik dit soort ontwikkelingen dan wel weer ontzettend interessant. En mits goed uitgewerkt hebben ze ook echt wel potentie.

Ben het wel met je eens, maar ik sta er denk ik wat milder in
Zondag maar eens kijken wat Microsoft gaat doen.

Rujar heb je toevallig de game lijst eens doorgekeken, zitten best wat titels tussen die ook gewoon op single player gericht zijn hoor. Dus het is echt niet specifiek voor multiplayer. En juist dat aspect moet ik eerst nog maar zien met het streaming.

avatar van Rujar
legian schreef:
Rujar heb je toevallig de game lijst eens doorgekeken, zitten best wat titels tussen die ook gewoon op single player gericht zijn hoor. Dus het is echt niet specifiek voor multiplayer. En juist dat aspect moet ik eerst nog maar zien met het streaming.


Klopt maar wat ik er mee wil zeggen is dat ik benieuwd ben naar de kosten van een game. Koop je de game dan zou ik nooit een singe player game spelen op de Stadia. Voor een multiplayer maakt dat niet uit

avatar van Sinner
Rujar schreef:
Deze dienst is alleen bedoelt voor multipayer games.


Maar dat is dus niet het geval of de bedoeling achter deze dienst, of toekomstige soortgelijke diensten. Was het alleen multi-player gericht kon ik er nog enigszins inkomen, maar de meeste titels tot nu toe zijn singleplayer games.

avatar van Rujar
Er moet voor iedere game/speler een licentie afgegeven worden lijkt mij? Kan je dan niet gewoon met je bonnetje een digtale versie downloaden bij de uitgever?

avatar van centurion81
centurion81 (moderator)
Almost time jongens...Maar ik denk dat dit typisch geval doodgeboren kindje is, onderschrijf de uiteenzetting in onderstaand artikel wel. Ik denk dat de traditionele drie mijlen voorsprong hebben, om verschillende redenen.

Google Stadia is going to flop and I’m fine with that | Metro News - metro.co.uk

avatar van Rujar
Ze moeten wel eigen titels hebben inderdaad. En dan juist inzetten op hun kracht en dat is dat je met 1000 man tegelijk online op een speelveld kan zijn. Dara kan je toch iets op verzinnen zou je denken.

avatar van mrdig
In juni/juli heb in toch in een opwelling en uit interesse een pre-order geplaatst. En eergisteren werd dan ook de controller en de Chromecast Ultra bezorgd. Korte speelsessie gedaan met Destiny 2 en ik moet zeggen dat dat op een paar hiccups na erg goed ging. Prachtig beeld ook. Nu heb ik wel de chromecast met een netwerkkabel verbonden. Desondanks moet je WiFi wel stabiel zijn, aangezien je controller daarmee verbonden is.

Wel is het aanbod qua games nog karig (22 stuks) en twijfel ik ten zeerste aan hun business model. Het is nl geen Netflix voor games maar gewoon volle pond voor de games betalen. Met een pro abbo van 10 per maand krijg je weliswaar wat kortingen en wat ‘gratis’ games maar die ben je weer kwijt zodra je het abbo opzegt. Op dit moment kun je trouwens alleen gamen met Stadia als je een betaalde abbo afneemt, ergens in 2020 kan je ook een gratis account aanmaken maar dan kan je alleen in 1080p gamen + stereo sound.

Tja we zullen het zien, maar op dit moment denk ik dat project xCloud + GamePass van MS veel meer kans van slagen heeft. Maar staat wat mij betreft wel buiten kijf dat deze technologie een enorme potentie heeft en min of meer de toekomst van gamen is.

avatar van Grovonion
merci voor de info van eerste hand, maar ik zelf blijf inderdaad enorm negatief over dit phenomeen. Het laat zich vroeg of laat niet tegenhouden, en als google echt wil kunnen ze dit ook bij de tweede of derde poging doen slagen. Maar google is natuurlijk ook bekend voor zijn korte geduld en aandachtsspanne voor nieuwe devs.

avatar van Sinner
mrdig schreef:
Korte speelsessie gedaan met Destiny 2 en ik moet zeggen dat dat op een paar hiccups na erg goed ging. Prachtig beeld ook. Nu heb ik wel de chromecast met een netwerkkabel verbonden. Desondanks moet je WiFi wel stabiel zijn, aangezien je controller daarmee verbonden is.


Interessant om te zien dat iemand er toch voor gegaan is.

Maar dus eigenlijk heeft het...niets te bieden. Een spel dat al 2 jaar oud is, met 'enkele hiccups' draait en in 1080p (want momenteel is er geen enkele game die op native 4K speelbaar is - alles wordt enkel ge-upscaled - althans volgens meerdere sites en videos). linkt nog net zo lame als daarvoor. Net zoals VR deze generatie (en ook in de volgende) wellicht geen lang leven beschoren zal zijn zal google Stadia denkelijk een stille dood gaan sterven en daar zit je dan...met games waar je de volle pot voor betaald hebt maar nergens hebt kunnen opslaan. (want idd. Bij Google kan zomaar eventjes de stekker eruit getrokken worden na een jaar of 2). En als je op de meeste plaatsen leest dat de verkoop niet meteen denderend is (175000 stuks is het laatste wat ik tegenkwam?) en meerdere mensen klagen over meer dan 'enkele' hiccups zelfs bij medium en minimum instellingen...nou ja... (hangt natuurlijk van je internet af - maar dat was toch de grote trekkracht van het ding? Overal op alles waar je ook heengaat?)

Kan je aankomende vrijdag net zo goed een PS4 of Xbox One (light modellen) gaan scoren voor rond de 200 euro, met 1 of meer fysieke spellen in de bundel afhankelijk waar je gaat.

avatar van Grovonion
zelfs een PS4 pro inclusief Death Stranding voor 338 euro. Daar gaat stadia in geen 100 jaar aan tippen.

avatar van Sinner
Grovonion schreef:
zelfs een PS4 pro inclusief Death Stranding voor 338 euro. Daar gaat stadia in geen 100 jaar aan tippen.


En ik zag bvb op Nedgame een PS4 Slim voor 238 met 500GB (weliswaar) maar wel met Horizon Zero Dawn, Uncharted 4 en Gran Turismo. Ik bedoel...da's wel geen 4K...maar da's Google Stadia ook niet. En eh...qua content mag je met die bundel alvast heel...content zijn?

avatar van mrdig
Goede deals!

En ja Stadia moet je ook naar mijn idee absoluut nu nog niet kopen/afnemen, of je moet net zoals ik een tech geek zijn en het nu uit interesse willen halen en uitproberen. Maar beter is om nog ff te wachten totdat je een gratis account kan afnemen ergens volgend jaar. Sluit dan je Xbox/PlayStation controller aan, of je muis/keyboard, schaf de goedkoopste game aan in Stadia en probeer het dan ff.

Nu is het nog niet af, te duur, te weinig games, waardeloos business model, oververhitte chromecasts, allemaal nog net niet. Maar veel potentie heeft het naar mijn idee zeker wel, sessies die ik tot nu toe heb gedaan verliepen goed tot uitstekend dus de basis is er.

Gisteren ook nog ff de stadia geshowt op het werk en zowaar daar verliep een destiny2 sessie (op een MacBook Pro in Chrome) op het bedrijfs WiFi netwerk uitstekend.

avatar van mrdig
Laatste paar seconden van dit geinige filmpje is mooi van toepassing op deze thread:

A look back at gaming in 2019

avatar van mrdig
Iemand belang bij een Stadia buddy pass? Kan je 3 maanden lang stadia pro mee uitproberen.

avatar van Sinner
Ik heb wel de indruk dat Stadia GIGANTISCH geflopt is / aan het floppen is. Drie maanden na launch hoor je amper iemand erover praten. Dan mag Google nog wel roepen dat er dit jaar xx games worden toegevoegd aan de service maar...te weinig te laat? Lijkt me nog altijd dat de interesse compleet verdwenen is - helemaal nu de volgende generatie consoles zich aankondigd. Of heeft er iemand een andere indruk?

avatar van Grovonion
wat is stadium ook alweer?

avatar van mrdig
Het is idd muisstil rondom Stadia. Wel benieuwd of ze nog groots gaan uitpakken op bijv de E3. En dit jaar schijnen er wel 120 games bij te komen, bron: Stadia in the New Year - Stadia Community - community.stadia.com

Maar mijn buddypass krijg ik aan de straatstenen ook niet kwijt, dus bij deze

https://i.ibb.co/tJcSF6z/buddypass.jpg

avatar van Rujar
Ik laat het ook aan mij voorbij gaan. Voegt nog erg weinig toe.

Volgende aankoop gaat denk ik 'gewoon' een nieuwe pc worden. Ik twijfel dan alleen nog of ik gelijk 2080 er ga douwen of toch eerst 1660ti en wachten op volgende 4K videokaarten en prijsdalingen.

Console blijft Nintendo.

avatar van Grovonion
mrdig schreef:
Maar mijn buddypass krijg ik aan de straatstenen ook niet kwijt, dus bij deze
Even verontschuldigen in naam voor de gamemeter leden, we zijn heus niet zo onbeschoft ondankbaar te zijn voor een gratis kado, maarrr ... stadatium zou wel eens de uitzondering kunnen zijn die echt geen ene reet interesseert :-P

avatar van legian
De laatste tijd lees ik best wat goede verhalen over Stadia, voornamelijk in combinatie met Cyberpunk 2077 trouwens. Maar Google lijkt qua service toch wel de beloofde en nieuwe features na te komen en te leveren. Qua games wil het ze echter niet echt lukken volgens mij. Waarschijnlijk de reden dat ze de studios alweer sluiten. Tweakers

Wel weer een typische Google actie moet ik zeggen. Voor zover dus de 'gevreesde' concurrentie op gaming gebied. Blijft volgens mij Amazon nog over, maar die loopt volgens mij ook niet echt sterk.

avatar van Sinner
Dat van de game studios had ik ook gelezen. Die zijn intussen gesloten of lopen op sluiten. Daar gaan dus hun potentiele en aangekondigde echte exclusives. Dus dat vind ik niet zo heel positief om eerlijk te zijn. Ze zeggen wel dat ze 3rd party games blijven aanbieden maar voor hoelang blijft daar nog de (toch al karige) interesse voor Stadia bestaan vraag ik me af.

Potentieel begin van het einde van de service?

Gast
geplaatst: vandaag om 04:56 uur

geplaatst: vandaag om 04:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op GamesMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.