menu

Games / Toplijsten en favorieten / FIFA of Pro Evolution Soccer?

zoeken in:
avatar van Iron Rose
De eeuwige vraag onder de voetbalfans. Welke serie is beter: Pro Evolution Soccer of FIFA?

Ikzelf heb jaren lang FIFA gespeeld en bij elk deel weer genoten en het hele jaar doorgespeeld. Maar toen kwam ineens PES 4 voor de Xbox en daar had ik goede verhalen over gehoord..... En inderdaad, PES was alles wat ik wilde in een voetbalgame. De gameplay was zo ontiegelijk goed. Geen doelpunt was hetzelfde. Voor het eerst moest ik zo erg juichen als ik had gescoord/gewonnen en bijna huilen als ik had verloren. Je voelt je echt zelf verantwoordelijk voor de resultaten van je team. Je kon niet zomaar even scoren. Nee, je had tactiek nodig en je moest zoeken naar de vrije man. Je kon ook je opstelling en tactiek helemaal tot in de puntjes uitwerken en dit zelfs tijdens de wedstrijd nog veranderen. En het werkte ook allemaal. Dit allemaal had ik nog nooit zo sterk gehad en ik mistte dit altijd een beetje bij FIFA.

Toen kwam PES 5 en het werd nog beter. De speelsnelheid ging naar beneden wat het realisme nog meer bevorderde. Alles wat PES 4 zo goed maakte en veel meer zat in deel 5. Dit deel is voor mij nog altijd het beste. Deel 6 kwam toen. De gameplay was weer wat sneller geworden en wat mij betreft nog iets beter geworden t.o.v. deel 5. Als xbox 360 bezitter kwam ik er echter een stuk minder royaal af dan spelers van andere consoles. Er mistten een hoop dingen (zie mijn post bij het PES topic).

Anyway, mijn mening is dat PES realistischer is dan FIFA en daardoor vind ik het leuker. FIFA heeft echter de mooie graphics en een hoop licenties die PES weer niet heeft. De gameplay van FIFA is ook een stuk beter geworden de laatste jaren. Geen kwaad woord over FIFA van mij kant dus. Mensen die gewoon even snel een potje voetbal willen spelen zonder gezeur kiezen voor FIFA en mensen die wat meer diepgang willen gaan voor PES. Zo zie ik het tenminste.

Dit bericht bevat ingevoegde media van de volgende externe locatie:

http://www.defutbol.es/wp-content/uploads/videojuegos/FIFA_07.jpg

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat GamesMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe GamesMeter met je privacy omgaat.FIFA

Dit bericht bevat ingevoegde media van de volgende externe locatie:

http://www.smh.com.au/ffximage/2005/10/28/icon_games2_oct28,0.jpg

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat GamesMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe GamesMeter met je privacy omgaat.of Pro Evolution Soccer?

Roept u maar!

avatar van Hadouken
Zonder enige twijfel Pro Evolution Soccer.

Ik ben begonnen bij FIFA '97 of '98 en het was natuurlijk helemaal geweldig. Mijn oom had het destijds op de PC staan en ik heb het echt helemaal kapot gespeeld. Het deel daarna, '99', vond ik zelfs nog beter.

Bij 2000 vond ik het allemaal iets minder worden en snel daarna, nadat ik mensen met veel lof over de PES serie had horen praten, kocht ik het eerste deel in de serie. En ik was meteen hooked! Het eerste goal dat ik scoorde duurde denk ik wel 2,5 wedstrijd. Maar toen hij erin ging vloog het dak eraf van vreugde. Dat was weer een iets anders dan het flipperkastvoetbal - voorzet - omhaal in de kruising van FIFA.

Sindsdien heb ik alle delen van PES gespeeld, behalve het tweede. En het is mijn meest gespeelde mulitplayer game. Ik kijk nu nooit meer naar een nieuwe FIFA om.

avatar van Exfrozen
PES uitleg niet nodig

avatar van Justinx
Oei, volgens mij ben ik hier niet welkom in dit topic - ik als Fifa aanhanger. Pro Evolution Soccer, ik heb me er wel eens aan gewaagd, maar het heeft me minder kunnen boeien dan Fifa. Misschien ben ik nu een leek op voetbalgame gebied, maar ik speel Fifa gewoon graag. Toch ook bijna alle officiele licenties en dat is ook altijd wel fijn. Kan er verder ook geen lang verhaal meer van maken, maar ik kies voor de fifa serie .

avatar van Hadouken
Je hebt gelijk, het is beter als je voortaan wegblijft

avatar van gemaster
PES=voetbal
Fifa=een spelletje tussen 22 poppetjes met een bal.

avatar van kArIzMa_TuRk
gemaster schreef:
PES=voetbal
Fifa=een spelletje tussen 22 poppetjes met een bal.

avatar van Koekebakker
Hadouken schreef:
Ik ben begonnen bij FIFA '97 of '98 en het was natuurlijk helemaal geweldig.


Ik weet niet meer precies welke versies van Fifa ik heb gespeeld, maar ik vond de vroege Fifa's juist niet zo sterk. Tot pakweg 2000 heb ik vooral veel ISS gespeeld op de PlayStation. Die vond ik vele malen beter. Moeilijker, maar realistischer. Je moest samenspelen, terwijl je bij de Fifa's die ik speelde zowat met 1 pass het hele veld over kon steken. Of zelfs met 1 speler.

De recentere versies ken ik dan weer niet...

Overigens vond ik ook This is Football uit die periode erg aardig.

avatar van pascal83
Pro evo zonder enige twijfel. De ISS serie (voorloper pro) op de SNES was al veel beter dan FIFA toentertijd. Dat verschil is altijd gebleven.

avatar van paulisdik
Koekebakker schreef:
(quote)


Ik weet niet meer precies welke versies van Fifa ik heb gespeeld, maar ik vond de vroege Fifa's juist niet zo sterk. Tot pakweg 2000 heb ik vooral veel ISS gespeeld op de PlayStation. Die vond ik vele malen beter. Moeilijker, maar realistischer. Je moest samenspelen, terwijl je bij de Fifa's die ik speelde zowat met 1 pass het hele veld over kon steken. Of zelfs met 1 speler.

De recentere versies ken ik dan weer niet...

Overigens vond ik ook This is Football uit die periode erg aardig.


This is Football maakt toch niet meer voetbalspelletjes?

avatar van Status Seeker
PES (heb elk deel behalve 6)

avatar van Koekebakker
paulisdik schreef:
This is Football maakt toch niet meer voetbalspelletjes?

Geen idee. Ik speelde het zo rond 2000 op de Playstation en heb me er vele uren meer vermaakt. Maar dat was maar 1 versie en verder heb ik het niet gevolgd.

avatar van Hadouken
Ik heb TIF 2003 gespeeld. Nounounou wat een bullshit. Het commentaar was tenenkrommend slecht, je kon veel op dezelfde manier scoren, als je werd getackled en je viel op de bal kreeg je geen vrije schop, maar hands tegen

avatar van basik
Heb het tot nu toe altijd nog bij FIFA gehouden alleen jammer dat ze zulke uitmelkers zijn..

avatar van jordybeukeboom
Nouja, uitmelkers... Jij speelt straks toch ook liever met Perez bij PSV dan bij Ajax (als je begrijpt wat ik bedoel )

Maw: de markt bepaalt; als consumenten nog tevreden zijn met hun vorige versie zijn ze uiteraard niet verplicht de nieuwe te kopen

avatar van psychonaatje
Dat is wel zo, maar ik had (toen ik nog FIFA speelde) niet echt het idee dat de makers elk jaar bezig waren met het maken van 'het ultieme voetbalspel'. Meer dat ze dachten: "We gooien er een paar verbeteringen in en volgend jaar is er weer een jaar."

avatar van jordybeukeboom
Daar geef ik jou dan ook wel weer gelijk in, daarom is het goed dat er concurrentie is (van PES) dat houdt beiden scherp

avatar van Freestyle
Pro Evolution Soccer, by far..

Voor mensen die gewoon tegen een bal aan willen trappen die gemakkelijk het net in gaat adviseer ik Fifa. Voor de echte voetballiefhebber PES natuurlijk.

avatar van Thomas83
Pro Evolution Soccer speelt FIFA gewoon helemaal van de mat.
Ik heb jarenlang de FIFA's gespeeld, en vond daar maar weinig uitdaging in door de makkelijke gameplay, niet echt heel fijne besturing en door het feit dat er elk jaar zo weinig werd verbeterd.
Toen kwam ik een paar jaar terug in aanraking met PES 3. Ik had al gehoord dat dit de beste voetbalgame zou zijn, en besloot daarom de demo eens uit te proberen. Aan het begin merkte ik niet zo heel veel verschil, alleen dat het veel fijner over het veld bewegen was en het passsysteem lekkerder aanvoelde. Maar gaandeweg ontdekte ik steeds meer aan het spel en ging er een wereld voor me open. De échte voetbalwereld. In PES ruik je echt het gras, in tegenstelling tot FIFA. Vooral met Spanje (Joaquin en Valeron!) heb ik toen erg veel gespeeld in de demo. Al snel kocht ik het spel toen ook, en later heb ik ook deel 4, 5 en 6 gekocht. Elk jaar werd het spel ook weer beter, een verademing ten op zichte van FIFA (al zijn die sinds de laatste 2 delen of zo ook wel redelijk de goede koers in geslagen, vooral door PES te imiteren). Wat ik bij PES ook heel goed vind is dat er eigenlijk nooit al teveel overboord wordt gegooid, zoals je bij vervolgspellen toch vaak ziet. Ze behouden gewoon de goede dingen en proberen de boel echt uit te bouwen.
Grafisch is PES wel wat minder, maar het valt nog behoorlijk mee vind ik. Het is gewoon ook een wat andere tekenstijl dan FIFA. En FIFA ziet er qua bewegingen en hoe de spelers er uitzien vaak wat raar uit. De spelers hebben bijvoorbeeld een rare glans of bewegen overdreven vloeiend zeg maar. Moeilijk uit te leggen.
Het commentaar is bij FIFA ook wat beter, en de sfeer in het stadion ook wel. Maar op het punt waar het echt om gaat, de gameplay, laat PES FIFA alle hoeken van het veld zien. Bij FIFA speel je op de automatische piloot zo'n beetje. In PES moet je creatief zijn, echt voetballen en naar oplossingen zoeken, de tegenstander te slim af zijn. Heerlijk!

avatar van grsbk
PES

avatar van Osiris Apis
PES is duidelijk mijn favoriet. Alhoewel ik Fifa laatste 2 delen niet meer heb gespeeld. En ik ben ook niet geneigd om Fifa weer te proberen, omdat PES zo goed is.

avatar van Test Drive
PES geen één ander voetbalgame.

avatar van basik
maar PES is zo ontiegelijk lelijk doet me altijd denken aan me 386

avatar van Freestyle
Thomas83 schreef:
Pro Evolution Soccer speelt FIFA gewoon helemaal van de mat.
Ik heb jarenlang de FIFA's gespeeld, en vond daar maar weinig uitdaging in door de makkelijke gameplay, niet echt heel fijne besturing en door het feit dat er elk jaar zo weinig werd verbeterd.
Toen kwam ik een paar jaar terug in aanraking met PES 3. Ik had al gehoord dat dit de beste voetbalgame zou zijn, en besloot daarom de demo eens uit te proberen. Aan het begin merkte ik niet zo heel veel verschil, alleen dat het veel fijner over het veld bewegen was en het passsysteem lekkerder aanvoelde. Maar gaandeweg ontdekte ik steeds meer aan het spel en ging er een wereld voor me open. De échte voetbalwereld. In PES ruik je echt het gras, in tegenstelling tot FIFA. Vooral met Spanje (Joaquin en Valeron!) heb ik toen erg veel gespeeld in de demo. Al snel kocht ik het spel toen ook, en later heb ik ook deel 4, 5 en 6 gekocht. Elk jaar werd het spel ook weer beter, een verademing ten op zichte van FIFA (al zijn die sinds de laatste 2 delen of zo ook wel redelijk de goede koers in geslagen, vooral door PES te imiteren). Wat ik bij PES ook heel goed vind is dat er eigenlijk nooit al teveel overboord wordt gegooid, zoals je bij vervolgspellen toch vaak ziet. Ze behouden gewoon de goede dingen en proberen de boel echt uit te bouwen.
Grafisch is PES wel wat minder, maar het valt nog behoorlijk mee vind ik. Het is gewoon ook een wat andere tekenstijl dan FIFA. En FIFA ziet er qua bewegingen en hoe de spelers er uitzien vaak wat raar uit. De spelers hebben bijvoorbeeld een rare glans of bewegen overdreven vloeiend zeg maar. Moeilijk uit te leggen.
Het commentaar is bij FIFA ook wat beter, en de sfeer in het stadion ook wel. Maar op het punt waar het echt om gaat, de gameplay, laat PES FIFA alle hoeken van het veld zien. Bij FIFA speel je op de automatische piloot zo'n beetje. In PES moet je creatief zijn, echt voetballen en naar oplossingen zoeken, de tegenstander te slim af zijn. Heerlijk!


Ik kopieer dit verhaal. Ik speelde ook jarenlang Fifa, met als hoogtepunt '99-'00. Toen kwam mijn neef in 2004 met PES 3 aanzetten, en vanaf dat punt hetzelfde verhaal als Thomas.

avatar van Paap
Onlangs eens Fifa 2005 gespeeld bij gebrek aan een beter spel en nou wat heb ik me geërgerd. Zo traag, geen enkel balgevoel, je kan alleen met 400 km/u zo'n bal het net in jagen (tenzij je een schuifertje doet), dode spelmomenten (met name corners) zijn vreselijk ruk te besturen.

Fifa 98, 99 heb ik met veel plezier gespeeld, maar niet omdat het zo'n realistisch voetbalspel was. Sinds ik met PES in aanraking kwam was ik helemaal verkocht en toen heeft er geen Fifa meer in de PS2 gezeten.

avatar van JohnWilliams
Vind beide geslaagde Game-series. Als je kijkt naar PES hebben de spellen wel meer kwaliteit & ontwerpen alleen is het zo dat de laatste FIFA'S dan praat ik over "05", "06" & "07" dat die wel erg goed waren. Als ik zou moeten kiezen geef mij dan maar FIFA.....

avatar van Deftones_JP
Fifa is arcade en PES is meer simulatie. Ik ga voor PES om die reden. Ik reken mezelf dan ook als enorme voetbalfan dus dat scheelt wel in de keuze. Ik ga voor simulatie dus.

Pascal A
Deftones_JP schreef:
Fifa is arcade en PES is meer simulatie. Ik ga voor PES om die reden. Ik reken mezelf dan ook als enorme voetbalfan dus dat scheelt wel in de keuze. Ik ga voor simulatie dus.


Fifa is arcade ?

Ik ga zelf voor pro evolution, Fifa 2002 vond ik zwaar tegen vallen na het spelen van PES.

avatar van JohnWilliams
Ja maar FIFA 07 was weer een betere toch?

avatar van kArIzMa_TuRk
Ik ga ook voor PES. Ook al heb ik jarenlang fifa gespeeld.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:52 uur

geplaatst: vandaag om 03:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op GamesMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.