[Review]
Een groot nadeel van een groot aantal huidige moderne (Japanse) spellen en JRPGs is dat ze veelste veel proberen te "doen" Vanwege de grenzeloze technologische mogelijkheden en opslag in recentelijke systemen gaan onze Japanse vrienden vaak te buit aan eindeloze dialogen en de ene prachtige CGI cutscene na de andere, maar of het de algehele speelervaring verbeterd, of bijdraagt tot een betere verhaallijn is minstens het punt van veel debat. Vergelijk het met een film als Star Wars, toen George Lucas de prequels maakte focusde hij veelste veel op de technologie, tijdens zijn eerste films had hij niet die mogelijkheden, nog het geld en werd hij gedwongen meer creativiteit toe te passen, een reden waarom uiteindelijk die eerste films veel beter staan aangeschreven.
Chrono Trigger is zo'n eerdere Star Wars film, het is het schoolvoorbeeld van hoe men met een mininum aan (destijds) beschikbare technologie het maximale uit een game kan worden gehaald. Het resultaat is een zeer slick, afgewerkt en tijdloos spel die, al stond het in de wieg van de ontwikkeling, gek genoeg afwijkt van wat tegenwoordig veel clichématige themas zijn geworden in het genre.
Het complexe, doch uiteindelijk vrij logische verhaal wordt op een simpele wijze verteld. En al zijn de karakters allemaal wat kinderlijk en jong, ze staan niet uren te debateren over elkaars problemen, de focus word duidelijk gelegd op het time travel verhaal wat bijzonder goed in elkaar blijkt te zitten naarmate de game vordert.
Combat is snel, uitdagend en in screen, dus geen random encounters, geen langdradige opsommingen van XP en gevonden items, alles om het verhaal zo goed mogelijk te ondersteunen en de vaart en spanning in de game te houden.
De kleine minpunten zijn bij tijd en wijle het gebrek aan richting, er is geen quest journal oid, dus je moet goed opletten wat er gezegd word, en waar je heen moet, het handjevol optionele sidequests aan het einde van de game lijkt hier het meest onder te leiden, en zonder walkthrough krijg je bijna geen beeld wat er nu precies moet gebeuren of hoe je een bepaalde quest moet afronden.
Maar het mag gezegd worden, Chrono Trigger vond ik een hele leuke ervaring, het is mij een volstrekt raadsel waarom het JRPG genre zo'n andere kant is opgegaan. Iets waar nu de prijs voor wordt betaald met dalende verkopen en een toenemende mate van kritiek op het gebrek aan innovatie binnen het genre door de media
(1) (2) (3)en gamers a-like.